Vid en oväntad utgift

Att hamna i problem med sin ekonomi är säkerligen någonting alla har råkat ut för någon gång. Det kan handla om att en råkar ut för en oväntad utgift – som exempelvis en missad räkning (med hög påminnelseavgift) eller ett tandläkarbesök på grund av att en tand går sönder. Det är mänskligt, och vanligtvis går det att hantera. Men för den som saknar sparkonto – kan det vara det som gör att ekonomin fallerar helt. Då är det vanligt att man tar ett lån, antingen via en vän eller ett snabblån utan säkerhet. De sistnämnda, snabblånen, brukar vanligtvis ha väldigt hög ränta och kan vara svåra att betala tillbaka vilket i sig kan leda till att man hamnar hos Kronofogden. Dessutom glömmer många att det finns bättre alternativ.

Alternativet

Sälj det du inte använder. De flesta har saker hemma som en inte använder och du kan kränga det mest på säljsajter på internet. Att sälja smycken och guld är även ett mycket bra alternativ – eftersom det kan ge väldigt mycket pengar. Har du ett gammalt halsband från ett ex som du aldrig använder? Sälj det då, varför ska det ligga och skräpa om du behöver pengarna? Just nu är dessutom dagens guldpris väldigt högt. Enligt en artikel från Svenska Dagbladet är det på hela 1300 dollar, vilket det inte har varit på ett tag nu. Självklart ska du dock vara noggrann när du väljer köpare av guld. I och med att prissättningen är fri kan det vara till din fördel att vara kritisk till det pris som erbjuds för ditt guld. Läs mer om detta i den här artikeln från Göteborgs Posten.

Fler alternativ vid dålig ekonomi

  • Stäng alla utgifter. Köp ingen mer mat förrän du har rensat kyl och frys. Det finns många rätter att göra utan dyra saker som grädde och andra färskvaror.
  • Matlåda på jobbet eller i skolan. Att köpa lunch varje dag blir en dyr kostnad, långsiktigt kan du tjäna stora pengar på matlåda.
  • Skjut upp räkningar. Om du kan – och otroligt viktigt här att du kontrollerar med avsändaren, kan det vara en idé att skjuta upp en räkning eller två. Detta för att betala den oväntade utgiften och sedan spara ihop pengar tills räkningarna du har skjutits upp ska betalas.