Så får du snurr på din skyltning

Många skriver till oss och frågar vad det är för regler som gäller vid skyltning. Och när man väl fått ordning på alla regler som gäller, till exempel hur långt från vägkanten man får ställa upp den, är det många som undrar hur man ska optimera en skylts innehåll. Vad är lättillgänglig info?  

Skyltab hittar du ett brett sortiment av skyltar både som iPadställ, broschyrställ och beachflaggor och massa annat. Det är med andra ord inte svårt att hitta vilka skyltar som passar ens ändamål, men vad fyller man egentligen skyltarna med för info och var exakt får man placera en skylt?

Regler och tips för skyltning

Såna här skyltar har vi inte i Sverige

Ingen vill förstås hamna i tidningarna för att syssla med olaglig skyltning. Det ger ett oprofessionellt intryck och skapar irritation hos många. Dessutom är skyltning vid vägkanterna reglerade enligt lag, eftersom man menar att de kan orsaka olyckor i trafiken när folk ägnar uppmärksamhet på skyltar istället för att hålla blicken på vägen. Dessutom krävs det bygglov för skyltar inom ett planlagt område. Utanför ett planlagt område krävs dock inte bygglov. På väghållningsmyndigheten kan du ansöka om tillstånd att sätta upp skylt vid vägen.

Nu har vi koll på reglerna som gäller. Vad ska du då fylla skyltens budskap med? En bra tumregel är att tänka sig att den förbipasserande inte ägnar särskilt lång tid åt att betrakta din skylt. Därmed ska budskapet komma fort. Står du på en mässa med ditt företag är det bra om din logga och ett kärnfullt budskap kommer fram på en gång. För någon som inte är insatt ska det vara begripligt vad ditt företag erbjuder för tjänster, bara genom att läsa en mening.

En skylts budskap ska också väcka nyfikenhet, och känslan av att man behöver anlita ditt företag för den tjänsten.

Ett sista tips är att spana in mässor och liknande för att få inspiration om hur andra gör. Är det något särskilt du reagerade över och fastnade för? Härmas!