Konflikter på kontoret

7488662-side-view-of-two-businesswomen-fightingVisst kan det vara irriterande när kollegan inte fyllt på med vitt kopieringspapper i kopiatorn eller att någon tagit den sista koppen kaffe utan att brygga nytt, men är det verkligen värt att bli upprörd över? Sanningen är att de flesta konflikter på arbetsplatsen grundar sig just på denna typ av småsaker och andra irritationsmoment som en utsätts för under en arbetsdag.

Under de senaste åren har det blivit väldigt populärt med de öppna kontorslandskapen på kontor och studier har visat att denna typ av möblering faktiskt leder till färre konflikter kollegor emellan. Dessutom ändras arbetsklimatet i sin helhet då steget mellan chef och arbetstagare suddas ut då alla kollegor sitter tillsammans istället för att de sitter instängda i varsitt rum (Källa). Så om en vill förbättra arbetsmiljön och minska konflikter om kaffebryggare och annat, är ett öppet kontorslandskap något att föredra.

Främjar konflikter

Något som tvärt emot de öppna kontorslandskapen istället främja konfikter mellan kollegor är de så kallade flexkontoren. Ett flexkontor är en arbetsplats där medarbetarna inte har en fast plats utan istället byter stol och skrivbord från dag till dag och detta är verkligen bäddat för konflikter. Till exempel skriver DN om hur ett aktivitetsbaserat flexkontor är uppdelat i olika zoner med arbetsstationer, små rum för telefonsamtal och mötesrum samt ett kök, och det låter ju inte så tokigt? Problematiken vilar på att den anställde varje dag måste städa av platsen denna suttit vid och om en person lämnar kontoret i mer än en timme ska denne inte räkna med att få behålla sin plats när denne kommer tillbaka. De anställda får helt enkelt ha sina tillhörigheter i skåp likt eleverna i en skola och dessutom brukar denna typ av kontor inte ha platser för alla anställda då man räknar med att alla inte är på plats hela tiden – om alla är på kontoret finns det alltså risk att bli utan arbetsbänk. Men om det skulle bli bråk kan man alltid använda sig av Verbal judo, vilket du kan lära dig mer om genom att klicka här.