De riktigt karismatiska människorna har ofta skrivit in sig i historien. Men även vanliga dödliga kan ha mer eller mindre karisma. Karisman är en egenskap som kan få stor betydelse i arbetslivet, och som tur är går den att träna upp.
Karisma förknippas med historiska gestalter som Martin Luther King, Margaret Thatcher och Niccolò Machiavelli. Men de flesta av oss har nog någon gång träffat en människa som har gjort extra starkt intryck på oss. Det kan ha varit en lärare, en chef eller någon helt annan, kanske en föreläsare på en inspirationsdag. Karisma är kanske inte en avgörande egenskap i arbetslivet, men den som besitter den kommer att göra ett större intryck på andra.
Exemplet Martin Luther King
Ingen föds dock karismatisk. Det gällde inte ens Martin Luther King. Både Kings far och morfar var baptistpastorer, precis som han själv. De amerikanska baptistkyrkorna hade redan då King föddes en stark tradition av predikningar som var fast förankrade i retorikens regler, och King tog naturligtvis intryck av detta. I sitt mest berömda tal, som innehåller orden I have a dream, hämtade han retoriska figurer från ett tal av en annan karismatisk amerikansk ledare – Abraham Lincolns Gettysburg Address. Talet innehåller också alluderingar till den amerikanska självständighetsförklaringen, emancipationsförklaringen (om upphävande av slaveriet) och den amerikanska konstitutionen.
Men King frångick också sitt manus, och improviserade. Det är denna del av talet som har blivit den mest kända. Att det är denna bit av talet som är den mest kända säger inte bara en hel del om hans retoriska färdigheter: det säger också en hel del om hans karisma. Det blir tydligt även för den som hör talet idag.
I ditt arbetsliv
King hade lärt sig att vara karismatisk, och faktum är att vem som helst kan göra detsamma, även om inte alla kan bli lika karismatiska som just han. Det är dock inte ett skäl att inte träna sin karisma. Att bli bättre på att göra intryck kommer att göra arbetslivet betydligt lättare oavsett vad man arbetar med. En chef kommer att märka att medarbetarna lyssnar mer på vad hen säger, en säljare kommer att få fler avslut, och en lärare kommer att bli bättre på att instruera och inspirera sina studenter.
Det går att träna upp sin karisma. Det handlar om att arbeta på sin hållning, sitt kroppsspråk och sin röst. Det sistnämnda innebär att använda röstens hela register, och kanske sänka rösten några toner. En djup röst signalerar nämligen trygghet. Även andningen är viktig. Kvinnor kan av naturliga skäl inte få lika djup röst som män, men det finns ett knep att ta till: att endast tala på utandning. Då blir rösten djupare.
Några andra knep att ta till är följande:
- Gå en kurs i skådespeleri eller i retorik. Människor som är positiva och glada har lättare att få kontakt med andra. Det är svårt att vara glad jämt, men skådespelare har som bekant trick att ta till för att uppnå detta.
- Träna regelbundet. Träning förbättrar hållningen, och ger dessutom energi, vilket påverkar intrycket.
- Var ärlig. Det varar längst, och bidrar till att ge ett trovärdigt intryck.