I ett tidigare inlägg om det svåra tiden som januari innebär för privatpersoner lyfte vi diverse råd och tips om hur en ska göra att klara sig rent ekonomiskt. Det är allmänt känt att januari kallas fattigmånad, efter alla utgifter en haft över jul och nyår. Och när januari är över och årets första lön kommer är det många som andas ut och kan börja leva igen. Men nu verkar det som att 2015, för hela Sverige, kan vara något av ett fattigt år.
I en artikel från Veckans Affärer har man rapporterat om hur den svenska ekonomin har försvagats under februari – och man menar på att hushållen och ekonomin i Sverige deppar i kapp.
Och det är väl lagom förvånande, dessa nyheter. Den regeringskris som kom i samband med valet i fjol, där den röda regeringens budgetförslag röstades ner av Sverigedemokraterna skakade om den svenska ekonomin. Vidare utannonserade Stefan Löfven om nyval i mars, någonting som han sedan tog tillbaka i vad som kallades decemberöverenskommelsen. När vi sedan gick in i januari med osäkerhet på vad som skulle vara nästa ekonomiska nyhet blev en knappt förvånad när riksbanken i mitten av februari valde att annonsera ut minusränta – någonting som aldrig tidigare hänt i Svensk historia. Riksbankens förhoppning med en negativ reporänta är att sätta igång inflationen och höja konsumtionen i Sverige. Men om det kommer att fungera återstår att se, just nu har bankerna inte justerat sina bolåneräntor efter riksbankens repränta vilket gör att detta knappt har någon betydelse och att den svenska ekonomin kommer att fortsätta vara instabil.
Det bästa man som privatperson kan göra vi och med detta är att ha ett sparkonto som man regelbundet fyller på. Det brukar sägas att rekommendationen är två månadslöner extra på sparkontot – och även om du nu har noll, är det aldrig för sent att börja sparandet.