Det är inte bara mysigt att ta sig en kopp kaffe på jobbet, det är bra både för kropp och själ. Nu visar forskningen att kaffe nämligen är bra för oss – om vi dricker rätt mängd och inte surplar i oss på tom mage vill säga!
Att dricka kaffe på jobbet är så pass vanligt att arbetare på företag till och med anser att gott kaffe är del av en god arbetsmiljö, men då är det viktigt att det är just gott också. Det är något som företaget Sweetcoffee erbjuder, de hyr nämligen ut olika sorters kaffemaskiner till företag och viktigast för dem är just den goda smaken på den svarta drycken. Men om du är en kaffedrickare och gillar att slå dig ned i soffan som står inne i fikarummet för en kort fikapaus ska tänka på en sak. Kaffe är bra för oss, det visar forskningen, men bara rätt mängd.
Så mycket kaffe bör du dricka om dagen
Det är lätt att man spenderar lite extra mycket tid i fikarummet med kollegorna på långa dagar, men dricker du kaffe varje gång? Gör inte det. Forskningen visar nämligen att man bara ska drick max 3 koppar kaffe om dagen för att man ska kunna dra nytra av kaffets välgörande fördelar, dricker man mer eller till och med mindre kaffe så får det inte samma goda effekt nämligen. Det är något som bland annat tidningen Allas skriver om och vad man tar upp är att den optimala mängden kaffe är tre koppar fördelade jämnt över en dag, varken mer eller mindre – då får kaffet rätt effekt. Men det finns en annan sak att tänka på och det är inte dricka kaffetpå tom mage, för det kan få en hel del obehagliga konsekvenser.
Drick inte kaffe på tom mage
Det finns en hel del anledningar till varför man inte ska dricka kaffe på tom mage, och dessa har Expressen samlat i en ganska talande lista. Detta är vad du kan drabbas av om du dricker kaffe direkt utan att äta något annat först:
- Sura uppstötningar – koffein startar produktion av magsyra och finns det inget i kroppen som denna kan bryta ned så leder det ganska snart till att du i stället för sura uppstötningar och halsbränna, vilket aldrig är speciellt trevligt.
- Vätskebrist – dricker du för mycket kaffe kan du räkna med att känna dig uttorkade efter ett tag eftersom att kaffet även är vätskedrivande. Om du då inte ersätter den förlorade vätskan kan du alltså få just vätskebrist, vilket kännetecknas av de initiala sympomen av huvudvärk eller kanske illamående och du blir både trött och hängig samt kan påverka ditt blodtryck negativt.
- Få hormonstörningar – kroppen producerar något som heter kortisol och det frigörs när du vaknar efter en nattsömn och gör att du känner dig pigg och utvilad, men när du dricker kaffe så får detta motsatt effekt för kaffe sänker nämligen ens kortisolnivåer vilket gör en tröttare snarare än pigg och energisk.
Så när ska första koppen kaffe drickas för att ge bra effekt? Forskare är något oeniga, men det har ryktats om att man ska vänta cirka en timme från att man klivit upp tills man tar sig en kopp och gärna äta något annat innan första koppen. Handlar det om en normal arbetsdag kan man till och med vänta lite längre, omkring halv tio på förmiddagen ska man ta första koppen då