Den nya budgeten

Den nya budgeten har presenterats och det är en hel del förändringar inför det nästkommande året. Påverkar det dig? Kanske, om du är egenföretagare eller höginkomsttagare.

I måndags presenterade Socialdemokraterna med Miljöpartiet, de röd-gröna, årets budget. Om ni minns föregående år vad det nu vid denna tidpunkt svenska-pengar litensom Sverigedemokraterna emot satte sig budgeten varpå det hela var nära på att sluta i ett omval. Nu blev det inte så, och årets budget är satt utan större problem. Men självklart finns det vinnare och förlorare i budgeten.

Några av de som drabbas av budgeten på ett negativt sätt är egenföretagare och höginkomsttagarna. För de med en lön över kommer jobbskatteavdraget trappas ned med hela tre procent för de med en inkomst över 50 000 kronor i månaden. För de som har företag som innefattar rot och/eller ruttjänster är risken stor att det blir stora konsekvenser. Rot- och rutavdraget förändras så att det bli mindre förmånliga. Rotavdraget sänks från 50 till 30 procent och vissa tjänster slopas helt inom rutavdraget. Till exempel matlagning, läxhjälp och poolrengöring. Dessutom kommer taket för rutavdraget att halveras till 25000 per person/år.

Trots förändringarna i budgeten tror man att företag kommer fortsätta att startas och att det kommer gå bra ändå, alternativet finns ju inte. Vill man starta ett företag är det självklart vad man ska göra. Det gäller bara att ha koll på ekonomin och de förändringar som nu kommer, ett bra råd är att alltid ta hjälp av en redovisningskonsult när det  handlar om företagets ekonomi. Detta eftersom de har koll på vad som händer oavsett hur det politiska ser ut, det är ju deras jobb.

Frågor om privatekonomin

I en artikel från Sydsvenskan här har man haft en chatt om budgeten, med mer fokus på privatpersoner. Det är Bodil Hallin, familjeekonom som svarat på frågorna. Några av de frågorna som hon lyfter är:

  • Varför tror regeringen att tvåpersonshushåll behöver två rut- och rotavdrag när enpersonshushåll bara får ett?
  • Hur påverkar den nya budgeten en vanlig arbetstagare?
  • Varför pratas det bara om hur privatekonomin påverkas av budgeten och ingenting om vad det innebär för samhället?