Affärsetikett utomlands

För att lyckas med affärer utomlands gäller det att ha koll på det rådande landets affärsetikett. Etiketten varierar nämligen väldigt mycket runt om i världen och på vissa ställen är det exempelvis inte alls okej att komma till ett affärsmöte utan att vara uppklädd.

3611342-serious-manager-interviewing-a-male-applicant

Vi har tidigare skrivit om att kineser ofta har ganska annorlunda visitkort om man jämför med oss svenskar. De brukar exempelvis berätta lite mer om sig själva på sina visitkort, medan vi svenskar brukar hålla det simpelt och bara ha våra namn och kontaktuppgifter på visitkorten. Detta kan man läsa mer om här. Men det är inte bara när det kommer till visitkorten som vi svenskar skiljer oss från andra länder i jobbsammanhang.

Olika etikett i olika länder

På Businessinsider kan man läsa att affärsetiketten varierar enormt mycket runt om i världen. Det finns skillnader i allt från hur hårt man ska skaka hand med varandra, till hur man ska äta vid ett affärsmöte och hur man ska bemöta olika människor. I Danmark förväntas man till exempel att alltid äta upp maten under en affärslunch och i Ryssland ska man aldrig le för mycket för då uppfattas man som oärlig. I Israel jobbar man från söndag till torsdag och man kan aldrig vänta sig att kunna göra affärer på en fredag.

Vardagligt klädd i Sverige

När det kommer till hur man ska adressera någon skiljer sig detta också från land till land. I Sverige räcker det till exempel att man säger förnamnet och samma sak gäller i USA och Kanada. I de flesta andra länder gäller dock att man säger herr eller fru och efternamnet istället. De flesta länder föredrar en klädkod som är väldigt strikt och uppklädd och Sverige är faktiskt det enda landet i Europa där det är helt okej att komma klädd i en avslappnad och vardaglig klädsel.